lauantai 12. marraskuuta 2016

Helppo ja nopea pipo paksusta langasta virkaten

Poistin tuossa kuukausi takaperin rastani, ja nyt oli pakko virkata sitten uusi pipo kun vanhat ovat hehtaarikokoa. En löytänyt mieleistä pipomallia joten kehittelin tämmöisen:


Malli on superhelppo, muttei mikään liian tylsä peruspipo pelkillä pylväillä. Aikaa tähän pipoon meni reilu tunti (plus pari tuntia kun kokeilin ja purin eri kuvioita yms). Lankana käytin tälläistä alelaarin löytöä:


Lanka on tosi paksua (laatu BULKY, 80m=100g) ja virkkasin koukulla 6, vaikka suositus oli 7-8. Ohuemmalla langallakin voi varmasti tämän mallin virkata, mutta kavennuksien kohdalla voi joutua soveltamaan hieman. Langan menekki on noin 130g.

Pikaisella kuuklettamisella tässä mallissa voisi toimia myös esim MyBoshin pipolangat, Novitan Heijastus, Ruska, tai vaikka Isoveli kaksinkertaisena.Ohje:

kjs=ketjusilmukka
ks=kiinteä silmukka
p=pylväs
ps=piilosilmukka

Resori:
Virkkaa 6 kjs. Virkkaa näihin 5 ks ja 1kjs. Käännä. Tästä lähtien virkkaa joka riville 5 ks edellisen rivin silmukoiden TAKAREUNAAN. Näin saat joustavan resorin. Aina käännettäessä yksi kjs.


Kun resori yltää aavistuksen venyttäen pään ympäri, ja siinä on suurinpiirtein kuudella jaollinen kerrosmäärä (kuvio on 6 silmukan levyinen) yhdistä päät kiinteillä silmukoilla. Itse suosittelen yhdistämään niin että aloituslanka jää kuvan osoittamalla tavalla yhdistämisen loppuun, jotta se on helppo päätellä  seuraavaan kerrokseen.


Virkkaa resorin jokaiseen kerroksen reunaan yksi kiinteä silmukka, eli yksi tuommoiseen korkeaan kohtaan ja yksi matalaan. Yhdistä lopuksi piilosilmukalla alkuun. Tarkista että silmukkamäärä on jaollinen kuudella. Jos ei, voi seuraavalla kierroksella korjailla silmukkamääriä.


1. Rivi ks-rivin jälkeen: Virkkaa 4 kjs(= 1.pylväs ja 1 kjs) ja samaan silmukkaa tämän kanssa vielä 2 pylvästä. Hyppää kahden silmukan yli ja virkkaa seuraavaan 1ks + 1kjs + 1ks. Hyppää taas kahden silmukan yli ja kolmanteen silmukkaan virkkaa 2p + 1kjs + 2p. Hyppää taas kahden silmukan yli ja taas 1ks + 1kjs +1ks. Jatka näiden vuorottelua rivin looppun. Jos silmukkamäärä ei ollut ihan kohdillaan niin tässä vaiheessa sitä on hyvä säätää esim hyppäämällä jossain kohtaa vain yhden silmukan yli tai hyppäämällä kolmen silmukan yli. Lopussa virkkaa 1 pylväs samaan silmukkaan alun ketjusilmukkarivin ja kahden pylvään kanssa ja yhdistä rivi piilosilmukalla alun ketjusilmukkaketjuun.
2. Rivi: Virkkaa 2kjs ja 1ks neljän pylvään väliseen ketjusilmukkaan. Virkkaa sitten kahden kiinteän silmukan väliseen ketjusilmukkaan 2p + 1kjs + 2p. Ja taas seuraavan neljän pylvään väliseen kjs:ään 1ks + 1kjs + 1ks. Lopussayhdistä kerros piilosilmukalla alun kahden kjs:n lenkkiin.

Kun mallista pääsee jyvälle niin se on tosi helppo toistaa. Aina neljän pylvään väliseen kjs:ään 1ks + 1kjs + 1ks ja päinvastoin. Aloitus vaan vaihtuu joka toisella rivillä.


Pipon tulisi 1. kerroksen jäkeen näyttää tältä:Ja kolmen kerroksen jäkeen:Itse virkkasin näitä kerroksia yhteensä viisi. Kannattaa sovitella pipoa ja aloittaa kavennukset kun se tuntuu sopivalta, ja ns pään kruunualue on vielä paljaana.

Kavennukset:
1. kavennusrivi: Muuten sama kuin aiemmin, mutta joka toinen *2p + 1kjs + 2p* korvaa *1p + 1kjs + 1p*.
2. kavennusrivi. Nyt korvaa jokainen *2p + 1kjs + 2p* ---> *1p + 1kjs + 1p*
3. kavennusrivi: Korvaa jokainen *1p + 1kjs + 1p* pelkällä yhdellä pylväällä.
4. kavennusrivi: Korvaa nyt myös *1ks + 1kjs + 1ks* yhdellä ks:llä
Tässä vaiheessa aukon tulisi olla jo melko pieni, ja silmukoissa joka toinen pylväs ja joka toinen kiinteä silmukka. jatka kaventamista esimerkiksi virkkaamalla joka toiseen silmukkaan joko ks tai pylväs. Kun aukko on niin pieni, ettei siihen voi enää virkata, käännä pipo ja kursi loppureikä kiinni neulalla samalla päätellen työ.

VALMIS!


Ps. Lupaan kirjoittaa ohjeita vähän useammin jatkossa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti